24 ülkenin katılımıyla Fransa’da düzenlenen 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası finalinde, Hollanda’yı 2-0 mağlup eden ABD, kupanın sahibi oldu.

ABD’li oyuncu ve aktivist Megan Rapinoe, FIFA’yı cinsiyetler arası artan ödeme açığını önemsememekle suçladı ve aynı gün üç final oynanmasına izin veren ‘korkunç’ zamanlamayı sorguladı.

Fifa Başkanı Gianni Infantino, 2023 Kadınlar Dünya Kupası için ödenen paranın 30 milyon dolardan iki katına çıkacağını açıkladı. Bu arada, erkeklerin turnuvası için para ödülü

Rusya’da 2018’de 400 milyon dolardan 2022’de Katar Dünya Kupasında 440 milyon dolara yükselecek.

Rapinoe, Fifa’nın ödül fonları arasındaki boşluğu kapatmak için değil, genişletmek için çalışıyor olması gerektiğini söyledi. Rapino, “Kesinlikle adil değil” dedi. “Şimdi iki katına çıkmalı ve bu sayıyı, gelecek sefere iki katına çıkarmak veya dört katına çıkarmak için kullanmalıyız. Bunlardan bahsederken demek istediğim, bize saygı duyulduğunu hissediyor muyuz?”

“Her bir oyunu gerçekten aynı şekilde önemsiyorsanız, boşluğun artmasına izin mi veriyorsunuz? Para ödülünün bu sefer 450 milyon dolar olması gerektiğini söylemiyorum ya da bir dahaki sefere; birçok nedenle, erkeklerin finansal olarak oyunlarının, kadınların oyunlarından çok daha ileri düzeyde olduğunu anlıyorum. ” dedi.

Dünya Kupası hüküm süren şampiyonları Birleşik Devletler, Mart ayında ABD Futbol Federasyonu aleyhinde bir dava açtı ve 2015 zaferinin 28 takım üyesi Los Angeles davasının davacıları olarak listelendi.
Alex Morgan, Carli Lloyd ve Megan Rapinoe de dahil olmak üzere 28 kişilik grubun yüksek profilli oyuncularına, 2018 Dünya Kupası’na giremeyen ABD erkek takımından her zaman daha az ödeme yaptıklarını söylediler.

Alex Morgan, “Sporda cinsiyet eşitliği için mücadelenin bu sorumluluğun bir parçası olduğuna inanıyoruz. Oyuncu olarak, cinsiyetimizden bağımsız olarak işimiz için eşit olarak para kazanmayı hak ettik ”dedi.
Avustralya’daki kadın oyuncular, toplu pazarlık sözleşmesinin bir parçası olan bir yıllık uzatmada erkeklerle aynı temel maaşı aldı.

Berivan Öncel (Gıda Mühendisi)

Konu hakkında yorumunuzu yazın...