Tüm Yazılar

Pandemi Koşullarında Kadın Deneyimleri

  Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları olarak 17 Ocak’ta çevrimiçi olarak bir araya gelip pandemi koşullarındaki deneyimlerimizi paylaştık. Hepimize çok iyi gelen bu toplantı yaptığımız saptamaları aşağıda özetledik. Önümüzdeki süreçte bizi beklediğini düşündüğümüz yeni çalışma düzenine dair taleplere ve itiraz edileceklere ancak kısa bir giriş yapabildik.Takip toplantıları ile devam edeceğiz.Toplantı çağrısı için sosyal medya hesaplarını izleyiniz! SAPTAMALAR Ev içi…

Daha Fazlası...

15.Yılımızda Buluştuk!

Kadın Mühendisler, Mimarlar, Şehir Plancıları, Fen Bilimcileri ve Teknik Elemanlar (KMMŞFT) Grubu 15. Yılında Online Ortamda Toplandı İstanbul, Ankara, Aksaray, Mersin, Hollanda, Katar’dan 30’a yakın kadın katılımcı deneyimlerini paylaştı. Yeni mezun, orta yaş ve emeklileri içeren geniş bir yaş ve çalışma süresi yelpazesinden kadınlar vardı.  Meslek olarak da pek çok alandan temsiliyet mevcuttu. Önce grubun kurucularından Özdeş Bodur, 2006’dan bu…

Daha Fazlası...

Belgesel: Kadınlar Ülkesi

Mülkiyeliler Birliği ve Uçan Süpürge Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Kadın Filmleri Günleri kapsamında 17 Kasım 2019 Pazar günü Kadınlar Ülkesi filminin gösterimi gerçekleştirildi. Film sonrasında Sevilay Çelenk ile film üzerine bir söyleşi yapıldı. Tam bir katliam olan füze saldırısı sonrası, yanan yıkılan evlerden artakalan eşyalar. Cep telefonun ışığı ile yıkıntılar arasında kendilerine ait bir iz arayan insanlar. Kendi seçmediği,…

Daha Fazlası...

İki Ülke, İki Kadın: Delal ve Nargiza

Delal Delal  37 yaşında, Afrin’li. Evi bombalandığında, dört çocuğunu, kocasını ve karnındaki çocuğunu kaybetmiş. 4,5 yıl önce gelmiş Türkiye’ye. İskenderun, Mersin ve İzmir’ den sonra İstanbul’a gelmişler. Kendisi gibi savaşta ailesini kaybetmiş olan yeni eşi ile kader birliği yaparak evlenmişler gelmeden önce. Üç buçuk yaşında kızı var şimdi. Delal, savaştan önce 6. Sınıfa kadar okumuş, 14 yaşında evlenmiş, hiç çalışmamış.…

Daha Fazlası...

Şeyha ile Söyleşi

Şeyha, Suriye’den 5 sene önce Türkiye’ye gelen göçmen bir kadın. İsrail sınırına yakın bir kasabada 1966 yılında doğmuş, Arapça öğretmeni. 29 yaşında evlenmiş, kocası savaş başladıktan sonra rejim muhalifi olması dolayısıyla tutuklanmış ve daha sonra öldürülmüş. Oğlunu 15 yaşında, düşen bomba sonucu kaybetmiş. Her şeyi geride bırakarak, başka bir hayatın özlemiyle, illegal yollardan kardeşinin yardımıyla önce Lübnan’a gidiyor, daha sonra…

Daha Fazlası...

Kadına Yönelik Şiddet

“Avcılar’da  özel bir tıp merkezinin sahibi olan doktor, yanında çalışan ve 3 yaşındaki çocuğunun annesi olduğu öğrenilen Azerbaycanlı kadın doktoru tabancayla vurarak ağır yaraladı.“ 07.11.2019 cnnturk.com Yukarıdaki olay çok şaşırtıcı geliyor bize. Çünkü  sağduyu-muz (kime aittir hakikaten) kadına yönelik şiddetin alt sınıflardan ya da polis-asker gibi  bilfiil şiddetin içinde yaşayanların uyguladığını söylüyor.  Şiddet, ya bir cinnet hali ya da koşulların…

Daha Fazlası...

Bilimi uğruna ölen kadın; Marie Curie

Geçtiğimiz haftalarda Nobel ödülleri verildi. Akıllara yine başarısı tarih boyunca anlatılan, kimya ve fizik alanında adını herkese duyuran, ilk Nobel ödülünü alan kadın, Madam Curie geldi. Tarihte Nobel Ödülü’nü almış ilk kadın bilim insanı olarak da bilinen Marie Curie’nin tam adı Maria Salomea Sklodowska’dır. Polonyalı bilim insanları arasında en fazla bilinenlerden birisi olan kimyager ve fizikçi Marie Curie, özellikle de…

Daha Fazlası...

“Kadından mühendis olmaz” algısı yok diyorlar…

  Geçtiğimiz günlerde Melis Alphan’ın soysal medya paylaşımı, paylaşıma gelen yorumlarla gündem oldu. Gazeteci Melis Alphan paylaşımında “kadından mühendis olmaz” algısını yıkan genç bir kadın mühendisi örnek vermişti. Alphan’ın attığı tweete gelen cevaplar kadın mühendis, mimar ve şehir plancılarını şaşırttı. Gelen yorumlardan çıkan en temel vurgu Türkiye’de hiç bir zaman “kadından mühendis olmaz” algısının olmayışı yönündeydi. Öncelikle Alphan paylaşımında kadın…

Daha Fazlası...

2019 Fifa Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon ABD

24 ülkenin katılımıyla Fransa’da düzenlenen 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası finalinde, Hollanda’yı 2-0 mağlup eden ABD, kupanın sahibi oldu. ABD’li oyuncu ve aktivist Megan Rapinoe, FIFA’yı cinsiyetler arası artan ödeme açığını önemsememekle suçladı ve aynı gün üç final oynanmasına izin veren ‘korkunç’ zamanlamayı sorguladı. Fifa Başkanı Gianni Infantino, 2023 Kadınlar Dünya Kupası için ödenen paranın 30 milyon dolardan iki katına…

Daha Fazlası...

Elena Ferrante’den Dev Yapıt: Napoli Romanları

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de uzun süre ‘çok satanlar’ listesinde kalan, yazarı kim olduğu bilinmeyen gizemli yazar Elena Ferrante’nin Napoli Romanları serisi , “Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım”, “Yeni Soyadının Hikâyesi”, “Terk Edenler ve Kalanlar”, “Kayıp Kızın Hikayesi” olmak üzere 4 ciltten oluşmaktadır.  İki kadının, 60 yıla varan ilginç dostluklarını anlatıyor Napoli Romanları serisi. Roman 1950’lerde başlayıp günümüze kadar devam…

Daha Fazlası...